Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за берекет

Питка за берекет

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Питка за берекет
Снимка: Мария Симова
1 / 4
27/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15
"Желаем здраве и берекет с пухкава питка на трапезата"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 800 г
  • масло - 70 г разтопено
  • сусам - за поръсване
  • солено тесто - за декориране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче.

Отделно, разтворете маята в топлото мляко и захарта, оставете за 15 минути на топло да шупне. Сипете маята в кладенчето заедно с киселото мляко, олиото и разбитите с вилица 2 яйца + 1 белтък замесете меко тесто.

Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте със стреч фолио и оставете настрани за 1 час да удвои обема си.

Премесете втасалото тесто и разделете на 4 еднакви по големина оформени топчета. В тава постелете хартия за печене, в средата и поставете една от тестените топки.

Останалите три топки с помощта на точилка разточете на тънки кори. Подредете корите една върху друга, като помежду им мажете с разтопено и охладено масло (горната кора не мажете).

Разточете наслоените една върху друга кори по-тънка кора, разрежете кората на 12 триъгълни парчета (като за кифли). На всяко парче правите прорез в средата и промушвате острия край през него, навивате на кифлички и редите около поставената топка тесто в средата.

Оставете така оформената погача да втаса за около 30-40 минути.

През това време изработете декоративните елементи от тесто (лозови листа, лозови пръчки и грозд).

Намажете традиционната питка с разбитите заделен жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко, поръсете със сусам и декорирайте с елементите за берекет от соленото тесто.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса на средно ниво на фурната и печете до златисто кафяв цвят отгоре, като след 20-тата минута поставяте алуминиево фолио, за да не прегори питката за берекет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: