Лудогорски кебап

Лудогорски кебап
Снимка: Марияна Цвяткова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2
"Време е за една истинка класика. Ще останете очаровани от тази старобългарска рецепта с крехко свинско, гъбки и зеленчуци в гювеч"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 300 г
  • гъби - 200 г пресни или стерилизирани
  • лук - 1 глава
  • топено сирене - 60 г (2 бр. - триъгълничета или др.)
  • яйца - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • черен пипер - на вкус (или други подправки)
  • олио - 2 - 3 с.л. за пържене (или друга мазнина)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително надребненото месо сваряваме за около петнадесет минути. След като го изцедим от течността, го задушаваме в малко мазнина.

Видите ли, че е започнало да променя цвета си, сложете веднага скълцания лук и надребнените гъби. Покрийте с похлупак и оставете така, докато гъбите омекнат и сместа се посгъсти.

Подправете, разбъркайте и отстранете от котлона. Прехвърлете ястието в две гювечета, като във всяка порция прибавите и по едно парченце топено сирене.

Добавете и по едно разбито яйце във всеки съд. Поставете капачетата на гювечетата и запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна около петнадесетина минути.

След това дайте време на кебапа да се поохлади малко. Поднесете със салата според сезона и препечен хляб.

Бележка: Аз съм от родното място на Пенчо Кубадински и този кебап е негов специалитет, който аз съм научила от неговия готвач. В оригиналната рецепта този кебап се приготвя с месо от диво прасе.

Гювечетата могат да се запекат и в халогенна фурна - на долна скара за 15 минути на 225 градуса градуса.

Лудогорският кебап е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veli
Veli
Ако фурната е загрята предварително на 200 градуса, ще има спукано гърне...
ще се спукат гювечетата.
09.10.2017 16:24
2
2
Покажи всички подкоментари
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Това се казва вкусна гозба, браво! :)
16.02.2016 15:42
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Супер е Марианче,добавям я в любими :)
15.02.2016 15:42
Renkata
Renkata
Чудно, трябва да се опита. :)
15.02.2016 10:52
1
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Направи ми впечатление, че рецептата е добавена на 15.02.2016 г., а днес все още сме 14.02.2016.
14.02.2016 18:06
1
2
1
Покажи всички подкоментари
Стоян Александров
Стоян Александров
Ето и една подходяща рецепта за днешния двоен празник, ние мъжете се радваме на мръвка повече, не на пастички и сърчица
14.02.2016 13:35
1