Начин на приготвяне
С активираната мая и останалите продукти замесвам меко тесто, което оставям на топло да втаса.
След като удвои обема си, го разделям на 3 големи топки, като едната е малко по-голяма от другите 2, и една по-малка за декорация на розата и другите цветя.
От най-голямата топка правя малки топчета. От другата разточвам обла кора, която слагам за основа на питката. От третата топка правя 3 фитила, които сплитам на плитка.
Облата кора слагам в застлана с хартия за печене голяма тава. Около нея редя топките които съм направила. С ножица режа всяко топче на 3 места.
Така се получава листа на цвете. Плитката поставям отгоре на облата кора. С оставеното малко топче тесто си изрязвам от разточена кора листа и цветя за декорация.
Оставям питата да втаса, след което слагам шаблон в центъра и посипвам с брашно, което пресявам през сито.
Шаблона на пеперуда си рисувам и изрязвам сама от картон или твърда хартия преди това. Пека питата в загрята фурна на 160 градуса.
Коментари