Немски щолен

Немски щолен
Снимка: Веселина Константинова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3
"Има ли уханен щолен на трапезата, всеки ден може да е Коледа"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 - 800 г
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 1 бр. (125 г)
  • захар - 1/2 ч.ч
  • ванилова захар - 1 бр. (10 г)
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 пакетче - суха (7 г)
  • ром - 1 с.л.
  • за плънката
  • стафиди - бели и тъмни
  • сушени боровинки
  • сушени сливи
  • орехи
  • сушени банани
  • сладко от портокалови корички - 3 с.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • ром - за накисване на сушените плодове
  • за глазурата
  • масло - за намазване
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството на сушените плодове е по желание.

В хладко прясно мляко разтворете маята и разбъркайте. Чукнете яйцата, добавете мекото масло, ваниловата захар, захарта, рома.

Изсипете сместа в пресятото брашно. Омесете меко тесто и го оставете за 2-3 часа да си почине на студено.

Залейте сушените плодове с ром и ги оставете да се накиснат. Отново размесете тестото. Разточете кори със средна дебелина.

Наредете сушените плодове, портокаловото сладко, нарязаните на ситно орехи и настърганите лимонови корички.

Загънете, така че да се получи плик, сложете в подходяща тава и оставете отново да втаса.

Изпечете щолените най-напред на по-малко градуси, като постепенно увеличавате температурата.

Готовите щолени /3 бр./ намажете с маслото. Още топли, поръсете обилно с пудра захар.

Немският щолен е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: