Селска мусака

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Селска мусака
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 по - голям
  • чушки - 1 пиперка
  • кайма - 300 грама
  • домати - 200 г от консерва или 2 настъргани
  • сол - 1 или 1 и 1/2 с.л. (зависи от това колко е солена каймата)
  • чубрица - 2 щипки
  • шарена сол
  • черен пипер - 10 зърна
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • вода
  • за поливката
  • олио
  • брашно
  • кисело мляко - (за айрян)
  • яйца - 2 br.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът, морковът и пиперката се нарязват на ситно. В тенджера на дъното се загрява олио и се запържва лукът. Добавят се морковът и пиперката да се запържат и те. След това идва ред на каймата и когато се запържи тя, се прибавят и картофите. Малко след това се налива вода, почти да се покрият картофите, около 1 ч.ч.

Слагат се доматите и след това подправките: сол, чубрица, сол, черен пипер и чесънът. Вари се, докато се свари напълно и да не е останала почти никаква вода. Тогава се изсипва в тава и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. Ако няма опция да се пече само отгоре, просто тавата се премества по-близо до реотаните. Докато се запича, се прави поливката.

В тенджерка се загрява олио. Запържват се 7-8 супени лъжици брашно. В чаена чаша се прави айрян и половината се добавя към брашното. Когато вече няма бучки, се добавя и другата част от айряна. Прави се още половин чаша айрян и той също се добавя. Когато се сгъсти, се добавят яйцата. Разбърква се отново, докато всичко се смеси.

След това тавата се вади от фурната и мусаката се залива със соса. Връща се обратно и се пече до златиста коричка.

Поднася се с кисело мляко, свежа салата или туршия.

Бележки:

1) При правенето на поливката, бъркането е непрестанно.

Ако стане прекалено течно и не се сгъстява, в отделна купичка се слагат няколко лъжици брашно и се размиват с вода. След това се добавят към соса и бъркането продължава, докато не се сгъсти достатъчно.

2) Може вместо айрян да се използва същото количество прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: