Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът, морковът и пиперката се нарязват на ситно. В тенджера на дъното се загрява олио и се запържва лукът. Добавят се морковът и пиперката да се запържат и те. След това идва ред на каймата и когато се запържи тя, се прибавят и картофите. Малко след това се налива вода, почти да се покрият картофите, около 1 ч.ч.
Слагат се доматите и след това подправките: сол, чубрица, сол, черен пипер и чесънът. Вари се, докато се свари напълно и да не е останала почти никаква вода. Тогава се изсипва в тава и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. Ако няма опция да се пече само отгоре, просто тавата се премества по-близо до реотаните. Докато се запича, се прави поливката.
В тенджерка се загрява олио. Запържват се 7-8 супени лъжици брашно. В чаена чаша се прави айрян и половината се добавя към брашното. Когато вече няма бучки, се добавя и другата част от айряна. Прави се още половин чаша айрян и той също се добавя. Когато се сгъсти, се добавят яйцата. Разбърква се отново, докато всичко се смеси.
След това тавата се вади от фурната и мусаката се залива със соса. Връща се обратно и се пече до златиста коричка.
Поднася се с кисело мляко, свежа салата или туршия.
Бележки:
1) При правенето на поливката, бъркането е непрестанно.
Ако стане прекалено течно и не се сгъстява, в отделна купичка се слагат няколко лъжици брашно и се размиват с вода. След това се добавят към соса и бъркането продължава, докато не се сгъсти достатъчно.
2) Може вместо айрян да се използва същото количество прясно мляко.