Начин на приготвяне
Брашното се пресява и се смесва със солта, прави се кладенче в средата и се добавя шупналата мая със захарта и млякото, разбитите яйца (без единия жълтък, той е за намазване), оцета и олиото. Измесва се меко тесто и се оставя да втаса за 1 час.
Готовото тесто се разделя на 4 части, всяка част се разточва на кора. Вземете една кора и я намажете с разтопено масло, сложете втората кора, пак масло, третата кора, масло, сложете и последната кора и леко разточете, нарежете на ленти по дължина, хванете в двата края и усучете, завийте на охлюв.
Така оформяте всички ленти и подреждате в тавата, оставете за 20 мин. да втаса, намажете с разбития жълтък и печете на 200 градуса за 40-45 мин. Готовата пита намажете с масло и завийте с кърпа.
Коментари