Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Боженци

Питка Боженци

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Питка Боженци
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Кой иска да си чупне парченце от тази пухкава питка?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 500 г Боженци
  • сирене - 300 г Боженци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да престоят на стайна температура поне 1 час.

Поставете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Добавете захарта, олиото и киселото мляко.

Смесете оцета със содата и след като шупне я прибавете към яйчената смес, посолете.

Смесете пресятото брашно с бакпулвера и го добавете на етапи като разбърквате с шпатула, до гъсто лепнещо тесто.

Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно, докато се усвои равномерно в тестото.

Постелете тава с размери 26 см в диаметър с хартия за печене, намажете я с олио и сипете сместа в нея, загладете равномерно.

Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути до златисто-кафяв загар.

След като извадите питката от фурната, намажете горната кора с кубче масло, завийте с кърпа за около 10 минути. Пухкава, мека и невероятно ухаеща питка, без тъмни петна от содата.

Източник: Христина Колева. Питката Боженци е страхотно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: