Начин на приготвяне
Всички продукти да престоят на стайна температура поне 1 час.
Поставете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Добавете захарта, олиото и киселото мляко.
Смесете оцета със содата и след като шупне я прибавете към яйчената смес, посолете.
Смесете пресятото брашно с бакпулвера и го добавете на етапи като разбърквате с шпатула, до гъсто лепнещо тесто.
Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте внимателно, докато се усвои равномерно в тестото.
Постелете тава с размери 26 см в диаметър с хартия за печене, намажете я с олио и сипете сместа в нея, загладете равномерно.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около 35-40 минути до златисто-кафяв загар.
След като извадите питката от фурната, намажете горната кора с кубче масло, завийте с кърпа за около 10 минути. Пухкава, мека и невероятно ухаеща питка, без тъмни петна от содата.
Източник: Христина Колева. Питката Боженци е страхотно.