Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладка сиропирана баница

Сладка сиропирана баница

МарияМария
Новак
27206108
Сладка сиропирана баница
Снимка: Мария
1 / 14с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Днес ще ви представим тази чисто българска класическа рецепта на сладка сиропирана домашна баница - има фото галерия с всички стъпки на приготвянето и"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче жива
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч., + за измесване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мас - около 200 г разтопена свинска за намазване
  • за сиропа
  • вода - 1.5 л
  • захар - 500 г
  • за плънката
  • локум - 1 или 2 кутии (200 - 280 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и правим кладенче, в което се чукват яйцата.

Маята я разтваряме в затопленото мляко и се изсипва при яйцата и започваме да месим.

Получава се меко тесто, от което оформяме 9 топки, всяка от тях разточваме на тънка кора и посипваме с брашно.

Всяка една от корите намазваме с разтопена мас и подреждаме една в/у друга всичките 9.

След като наредим всички кори, ги разточваме заедно. Ръсим с брашно от време на време, за да не лепне. Стремим се да получим елипса, а не кръгла форма на корите.

След като разточим, разделяме на две половини, разпределяме нарязания на парчета локум и завиваме на руло. После усукваме, за да се разтегли хубаво.

Режим на парчета около 4-5 см и подреждаме в тава, като оставяме място. След като втаса тестото, баницата се изпича и като изстине, се сиропира.

Приготвяла съм и баницата със сирене, като естествено не я сиропирах. Добавих и снимка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Искам да попитам за купчето мая колко грама е?
09.05.2023 12:10
Planner Mia
Planner Mia
Страхотно стана! Благодаря за лесната и сполучлива рецепта. Аз използвах кокосово олио, тъй като нямах свинска мас и пак стана идеално.
10.12.2018 21:55
1
Гергана Илиева
Гергана Илиева
Ние я правим само с орехи и сиропа, а може и с локум и сиропа
03.12.2018 00:23
2
1
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много апетитна рецепта! Приготвям я в момента (чакам да втаса).
Исках да споделя само, че две чаши брашно ми дойдоха крайно малко и използвах почти още една цяла чаша за доизмесване, като се има на предвид, че вместо три яйца сложих две. Просто като гледах количеството брашно и реших, че три са много. Може би моите чаени чаши са по -малки, незнам.
28.03.2017 12:44
7
2
2
Покажи всички подкоментари
Величка  Калева
Величка Калева
Баницата е чудесна. Ако обичате съчетание между сладко и солено, пробвайте баница приготвена по същия начин, но плънката да е от сирене. След като се изпече, пънчетата се сиропират.
23.01.2017 20:30
10
3
Потребител#177431
Потребител#177431
Чудесна сладка баница се получи! Хапнахме с удоволствие и за почерпка имаше, защото стана мн.голяма. Другия път ще направя половин доза.
Добавила съм снимка на моята вкусна баничка!
25.09.2016 00:16
44
9
Потребител#176753
Потребител#176753
Ммм.. ще пробвам! Гласувам с 5!
22.09.2016 22:52
6
1
Крома
Крома
Разкошна ще я опитам
05.08.2016 15:35
8
4
Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
С тази рецепта ме накарахте да си спомня детството.
24.07.2016 17:20
19
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Браво Мария ,разкошна е така на розички ,не се сетих за този начин , а само си я нарязах в тавата на парчета :)))
24.07.2016 16:06
6
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Поздравления много ми хареса вашата рецепта, в най скоро време ще я направя и ще сложа локум с аромат на портокал, стават уникални нещата приготвени с него.
31.05.2016 22:59
12
1
Tanya Arnaudova-Dimitrova
Tanya Arnaudova-Dimitrova
Моята баба правеше тази баница като вместо мляко слагаше жълта лимонада.....и настъргана лимонова кора.....тези розички ми ухаят на баба....
31.05.2016 19:08
10
2