Сочен сладкиш с кайсии

DianaDianaЧирак6110981
22/02/2016
"В сезона на кайсиите ще бъде непростим грях да не приготвите този сочен сладиш с кайсии. И един съвет от нас - поднесете го с топка сладолед - ей така, за разкош "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо24 653
  • Преглеждания за месеца121
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • за карамела
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • вода - 1/4 ч.ч.
  • масло - 30 г.
  • кайсии - около 10 бр.
  • за кексовата смес
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • мазнина - 1/3 ч.ч. /може да е смес от течно краве масло и олио/
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • сладкарска боя - жълта и оранжева
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и махнете костилките на кайсиите. Оставете ги да се отцедят добре от водата.

Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете мазнината.

Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете към кексовата смес като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Ароматизирайте с ванилия. Така полученото кексово тесто разделете на две равни части. Едната половина от кексовата смес оцветете с жълта сладкарска боя, а другата с оранжева.

Пригответе си карамела като смесите водата, захарта и маслото. Разбъркайте и оставете на котлона да ври докато добие желания цвят за карамел. Докато е още топъл го налейте в тавата в която ще печете десерта. Тя не бива да е по- голяма от 20см в диаметър.

Разпределете кайсиите върху карамела, а върху тях кексовата смес като редувате от жълтата и оранжева смес. Трябва да се получи зебра ефект.

Печете сладкиша на 180 градуса до готовност.

Готовия сладкиш охладете за около 5 минути и обърнете в подходяща чиния.

Ефектен и много вкусен десерт.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Mariana
Mariana
11.07.2016 12:39
Ето заради такива сладкиши не мога да отслабна, но пък животът е твърде кратък, за да се лишаваме от подобни вкусотии :)
3
0
Ирина
Ирина
22.02.2016 21:28
Ох колко много обичам такива сладкиши.....любим десерт с любими плодове :) Браво!
3
0
Diana
Diana
27.03.2016 08:32
Благодаря Ирина!
0
0
Diana
Diana
22.02.2016 17:52
Благодаря ви! Радвам се, че десерта ви допада.
Мария става чудесен и с плод от компот, но го оставете да се отцеди добре
0
0