Топла солена торта

DianaDiana
Чирак
61382831
Топла солена торта
Снимка: Diana
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4-6
"На това му викаме истинска вкусова фантазия"

Необходими Продукти

  • за картофеното пюре
  • картофи - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 100 г
  • масло - 50 г
  • кашкавал - 80 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър - на вкус
  • чесън - 1 скилидка по желание
  • лимонова кора - 1 с.л. равна, настъргана
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • за плънката
  • пилешко месо - 3 бр. пържоли от бут
  • лук - 1 глава стар/или същото количество праз/
  • гъби - 3 бр. големи
  • чушки - 2 бр. червени, печени
  • маслини - 1 шепа, без костилки
  • бяло вино - 1/4 ч.ч.
  • бульон - 1/4 ч.ч. пилешки
  • лимонов сок - на 1/2 лимон
  • топено сирене
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • магданоз
  • кашкавал - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти си пригответе картофено пюре, като сварите картофите, пюрирайте ги и добавете останалите съставки. Разбъркайте до хомогенност. Оставете на хладно място да стегне.

За приготвянето на плънката нарежете пилешкото на кубчета, маслините на шайби, гъбите и чушките на ивички, а лука-наситнете.

В подходящ тиган загрейте малко мазнина /равни количества зехтин и масло/. Задушете лука до омекване. Прибавете месото и гответе, докато промени цвета си. Добавете гъбите.

Разбърквайте непрекъснато. Прибавете виното. Оставете го да къкри, докато се изпари алкохолът и след това налейте бульона. Намалете силата на котлона и оставете ястието да къкри, докато редуцира течността на половина.

Когато това стане, сложете маслините, чушките, лимоновия сок и топеното сирене. Бъркайте до пълното стопяване на сиренето. Овкусете със солта и подправките. По желание може да поръсите пресен магданоз.

Покрийте с хартия за печене тортена форма с отделящ се ринг /около 20-22 см диаметър/. Върху нея разпределете равномерно по дъното и стените картофеното пюре.

Върху него изсипете плънката и наредете парченца масло. Печете на 180 градуса, докато картофеното пюре добие златист цвят. Извадете от фурната и поръсете обилно с кашкавал. Поставете обратно в печката и печете още няколко минути.

Готовата торта извадете навън и оставете леко да изстине. Извадете я от формата, като внимавате да запазите на картофената корона.

Много ефектно и доста вкусно! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Георгиева
Мария Георгиева
Интерсно и много апетитно изглежда.
16.03.2016 20:44
1
Покажи всички подкоментари
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Това изглежда страшно вкусно и интересно!
23.02.2016 18:08
1
1
Покажи всички подкоментари