Начин на приготвяне
Тортата Сандвич е изключително лесна за приготвяне, но същевременно е много вкусна и изглежда великолепно на трапезата. Тя може да се хапва в ежедневието, но също е подходяща и за почерпка на неочаквани гости, за детско парти, а ако предварително я разрежете на малки хапки - и за коктейли.
Предимствата на тази солена торта са, че можете да отнемате или добавяте количества продукти, както и да я променяте по свой вкус. Ако обичате маслини например, спокойно може да добавите на един от редовете, може да замените майонезата с лютеница... и така до безкрай. Аз ще опиша начина, по който я предпочитаме у дома.
Второто предимство е, че в направата ѝ могат да се включат Вашите деца, така тази торта-сандвич ще стане още по-вкусна (казвам го от личен опит). Децата ще се забавляват, ще се чувстват полезни и горди, че са Ви помогнали и накрая ще хапнат с огромно удоволствие.
Начин на приготвяне:
В подходящ съд (тавичка) без значение дали е квадратен, кръгъл или правоъгълен, слагам стреч фолио, което да е достатъчно дълго, за да мога да покрия тортата, когато е наредена (за да не изсъхва).
Нареждам плътно ред от филийките хляб, след което ги намазвам с крема сирене тип Филаделфия. Върху кремата нареждам ред шунка.
За втория ред от тортата мажа филиите хляб с крема, преди да я сложа в тавичката. Когато са намазани, ги поставям с кремата надолу, за да може шунката, краставицата или доматът да се запечатат и да не падат, когато разрежете тортата.
Нареждам ги плътно, притискам леко и отново мажа с крема. Слагам малко смлян червен пипер и сол (ако не обичате солено и люто, просто ги пропуснете), нареждам ред с предварително нарязана на парченца краставица.
Отново намазвам филийките хляб с крема и ги залепям към краставичките. Повтарям всичко по този начин на всеки ред, докато наредя всички продукти, като последователността на нареждане е без значение.
На последния ред преди да завърша, мажа с майонеза, която предварително съм разбъркала със сварения жълтък (ако обичате чесън, може да добавите една скилидка към тази смес. Поръсвам с черен пипер и настъргания на ренде сварен белтък от яйцето.
Завършвам с ред филии хляб, намазани с крема и прилепени към белтъците. От горната страна на хляба не мажа с нищо, защото когато тортата Сандвич стегне, я обръщам и последният ред от тавичката става първи (основа).
Покривам със стреч фолиото, което предварително бях отрязала малко по дълго. Оставям хлебната торта за 20-30 мин (ако имате време, я оставете за час ), за да стегне. Когато солената торта е готова, изваждам от хладилника и обръщам върху табличка (голяма чиния), за да я декорирам.
Разбивам с миксер готварска сметана и обмазвам тортата от всички страни. Заглаждам с помощта на дълъг нож или шпатула. След като загладя, правя някаква шарка с помощта на нож за рязане на хляб или ножче за рязане на кашкавал. С шприц правя борд на тортата и декорирам по желание.
За тази торта може да замените луканката с обикновен, малотраен колбас или с шпек салам, луканка или някакъв вид филе.
Към настъргания белтък може да добавите и настъргана моцарела или друг вид кашкавал - ще стане още по-вкусно.
Важно е съдът (тавичката) да е дълбок, за да има тортата височина.
Ако искате солена торта Сандвич да бъде нарязана на хапки, го направете, докато тя все още е в тавичката и не сте я обмазали със сметаната. Така няма да развалите красотата ѝ.
Аз изрязвам коричките от филийките хляб, а от остатъците си правя домашни крутони.
Коментари