Начин на приготвяне
Разбийте в купа яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете кисело мляко и олио, разбъркайте и добавете пресято брашно, смлените орехи и бакпулвера.
Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула до пълното поемане и усвояване на сухите съставки. Получава се кексова смес, която ще използваме за плънка.
Разделете корите на две купчини с равен брой кори в тях. Вземете първата купчина, намажете всяка една кора от нея с масло и ги наредете една върху друга. Процедурата се повтаря и с втората купчина.
Намажете тава с малко масло и поставете корите от едната купчинка в нея, върху тях изсипете кексовата смес и отгоре сложете другата част кори. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 40 до 60 минути и оставете да изстине.
Пригответе захарния сироп, като в касерола смесите водата, захарта, ванилия и сока на един лимон. Варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Изстиналата баклава нарежете на парчета и залейте с топлия сироп.
Оставете да се охлади, след което приберете в хладилник за минимум 6 часа да омекне, поеме и попие сиропа.
Бележка: Баклавата в моя случай я нарязах пред печене, но плънката излезе от разрезите и леко покри горния слой. Затова най-добре я нарежете след печене.
За да сте сигурни че отвътре плънката не е сурова я проверете с клечка като за кекс, ако излезе суха е готова.
Кексовата баклава е много вкусна.
Коментари