Ефектна питка с масло

26/02/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф69496120415
"Заиграйте се малко с тестото и ще имате ето тази красота на масата..."
Приготвяне90 мин.
Готвене60 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо2 453
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря медът и маята, като се оставя 10 мин. да удвои обема си. Маслото се разделя, 100 г се разтапят до течно състояние а останалото се слага в тестото.

Брашното (1 кг) се пресява заедно със солта, прави се кладенче в средата и в него се слагат портокаловия сок, киселото мляко, маслото (25 г) и яйцата.

Всичко се размесва, като постепенно се добавя и маята до получаване на еластично меко тесто, което да не лепне по ръцете.

Покрива се с опаковъчно фолио и се оставя за 1 час на топло да втаса.

Втасалото вече тесто се размесва, като се ръси от останалото брашно, за да не залепва. Разделя се на три равни части, взима се първата, разточва се на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече.

Намазва се с разтопеното масло, поръсва се с ленено семе и се навива на руло. Това руло се реже по дължина на три части, получават се три ленти, които се усукват и сплитат.

Така направената плитка се поставя в кръг, в края на намазнената тава. Взима се другата част тесто и се процедира по същия начин, като се слага от вътрешната страна на предишната плетеница.

Останалото тесто се разделя на пет топчета, едното се взима и се поставя в средата на тавата, а останалите четири се разточват на кръг с диаметър на десертна чиния. Навиват се на руло и се реже по дължина в средата, без да се стига до другия край.

Двете части, които се получат, се усукват и прищипват в края, така се процедира с всички топки. Получените подобия на листенца се слагат около средната топка.

Оформената питка се намазва с разбития жълтък и се оставя още 30 мин. да втаса, по желание отгоре се украсява с елементи от бяло тесто, което се прави от равни количества брашно и нишесте с малко вода, колкото да се получи тесто.

Пече се на 170 градуса около 1 час, в зависимост от фурната.подобни рецепти тук

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
За меда зная и го използвам но за сока не знаех.:)
0
0
Ваня Георгиева
Сия, портокаловия сок защо се слага?
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
26.02.2016 10:37
В началото правех питките като в тестото слагах оцет,но мой познат майстор пекар ми каза да го заменя с портокалов сок.По принцип киселина се слага за да се получи еластично тесто,да може да се разтегля по добре.Също и захарта в маята ме посъветва да я заменя с мед,той активира маята много по бързо.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв