Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Вкусни солени кифлички със спанак

Вкусни солени кифлички със спанак

Вкусни солени кифлички със спанак
Снимка: Илияна Димова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 пакетче, суха
  • масло - 50 г краве
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - колкото е необходимо за еластично тесто
  • за плънката
  • спанак - 300 г замразен
  • зелен лук - 2 стръка
  • розмарин
  • копър
  • джоджен - на вкус
  • сол
  • зехтин - 2 - 3 с.л. или олио
  • ориз - 1 и 1/2 к.ч. сварен
  • кашкавал - 2 с.л. настърган
  • черен пипер - 1 щ.
  • червен пипер - 1 щ.
  • масло - краве, за всяка кифличка преди печене
  • подправки - за поръсване (чубрица, ким, розмарин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и към тях прибавяме леко затоплено прясно мляко, смесено с киселото мляко. Прибавяме разтопено краве масло, олио - 2 супени лъжици и сухата мая.

Разбъркваме добре да се разтвори маята. Добавяме сол, захар, оцет и брашно, колкото поеме. Замесваме еластично тесто. Приготвяме плънката, като задушаваме спанака и нарязан зелен лук с вода и олио(зехтин).

Трябва да омекнат и останат на мазнина. Поръсваме подправките розмарин, копър и джоджен, черен пипер и червен пипер. Дръпваме от котлона и слагаме сварения ориз.

Разбъркваме да се смесят хубаво. Оставяме плънката да се охлади. Втасалото тесто разделяме на 2 равни части и всяка разточваме на кора с дебелина приблизително 3-5 мм.

Разпределяме плънката върху корите, ръсваме настърган кашкавал и навиваме рула. Режем рулата на еднакви парчета, които слагаме в намазани с мазнина формички за мъфини.

Поръсваме кифличките с подправки на вкус- чубрица, ким или розмарин. Оставяме на топло да втасат (за по-бързо втасване може да сложим в леко топла фурна).

Преди да изпечем, слагаме върху всяка кифличка парче краве масло и изпичаме на 180 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марина
Марина
До сега съм приготвяла единствено кифлички със сладко. Много ми харесва идеята за пълнеж от спанак.
Ще се пробва със сигурност.

Поздрави.
26.02.2016 10:28