Домашен черен хляб Дебеланко

26/02/2016
Сия Рибагина
отСия РибагинаМастър Шеф69496120415
"Той не е дебел, а пухкав!"
Приготвяне90 мин.
Готвене50 мин.
Общо140 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо2 161
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в топлата вода със захарта и я оставите да шупне.

Пресейте бялото брашно, добавете черното брашно и направете кладенче. В него сложете зехтин, сол, яйце, кисело мляко и оцет.

Започнете замесване, като постепенно добавяте от маята до получаване на гладко тесто, което да не лепне по ръцете.

Покрийте с влажна чиста кърпа и оставете да втаса за час. След като втаса, размесете тестото още един път, оформете във форма на елипса (придайте ми вид на хляб) и го поръсете с малко бяло брашно.

В тава със същата форма сложете хартия за печене, поставете тестото и отгоре с остро ножче направете леко напречни разрези, без да дълбаете в тестото, само колкото да го цепнете отгоре.

Оставете да втаса още 30 мин и го печете на 170 градуса 40-50 мин.

Бележка: Когато работите с пълнозърнесто, ръжено, типово брашно и искате да направите хлебно изделие, винаги в тестото добавяйте и малко бяло брашно. Ако не сложите хлябът, ви ще се получи влажен, лепкав и няма да бухне.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Веселина Константинова
Напълно съм съгласна с допълнителният коментар! С бяло брашно се постига по-лесно втасване и изпичане.
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
02.03.2016 17:00
Не само че втасват и се изпичат по лесно,просто в него има глутен,който дава съвсем друга структура на готовото хлебче.Ако се спазват някакви диети и трябва да се избягва бяло брашно,разбира се не се слага,но хляба ще стане влажен,плътен като сплескан и леко кисел
1
0
Криси Черникова
Поздравления за вкусното хлебче и симпатичното име, което си му избрала! Благодаря и за съвета, който си дала относно боравенето с брашното. Смятам, че е полезен за всички начинаещи кулинари, които тепърва се захващат с месенето на питки и хлебчета.
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
02.03.2016 16:57
Много благодаря,Криси!Пробвала съм и само с пълнозърнесто брашно,затова наблегнах на тази бележка.В началото когато се заех с предизвикателството да си меся сама хляб нямаше кой да ме посъветва и смятам че е добре да се знае.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв