Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Черен хляб с мътеница

Черен хляб с мътеница

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Черен хляб с мътеница
Снимка: Стан Ой
1 / 2
03/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Хрупкав черен хляб, който няма да се отрази негативно на обиколката на талията ви"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 550 - 600 г
  • вода - 340 мл топла
  • мътеница - 3 с.л.
  • прясна мая - 15 г
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се загрява със солта в слаба фурна 5 минути.

Мътеницата се смесва с водата, прибавя се малко от сместа към маята заедно с 1 лъжица брашно.

Брашното се прехвърля в съда за месене, в средата му се прави кладенче и се сипва бухналата мая.

Замесва се тесто, като се прибавя останалата смес от вода и мътеница. Измесва се добре и се изсипва в предварително затоплени форми за хляб, които се запълват до 3/4 от обема си.

Покриват се с леко намазано с олио полиетиленово фолио и се оставят на топло да втасват около 45 минути.

Докато тестото втасва, фурната се загрява до 225°С. Хлябът се пече 15 минути.

Температурата се намалява на 195°С и се пече още 25 минути.

Изпеченият хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.

Черният хляб с мътеница е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: