Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен черен хляб Дебеланко

Домашен черен хляб Дебеланко

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Домашен черен хляб Дебеланко
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
26/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Той не е дебел, а пухкав!"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г черно, пшенично (тип 1250)
  • брашно - 200 г (тип 500) бяло
  • вода - 200 мл топла
  • кисело мляко - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 30 мл
  • ленено семе - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в топлата вода със захарта и я оставите да шупне.

Пресейте бялото брашно, добавете черното брашно и направете кладенче. В него сложете зехтин, сол, яйце, кисело мляко и оцет.

Започнете замесване, като постепенно добавяте от маята до получаване на гладко тесто, което да не лепне по ръцете.

Покрийте с влажна чиста кърпа и оставете да втаса за час. След като втаса, размесете тестото още един път, оформете във форма на елипса (придайте ми вид на хляб) и го поръсете с малко бяло брашно.

В тава със същата форма сложете хартия за печене, поставете тестото и отгоре с остро ножче направете леко напречни разрези, без да дълбаете в тестото, само колкото да го цепнете отгоре.

Оставете да втаса още 30 мин и го печете на 170 градуса 40-50 мин.

Бележка: Когато работите с пълнозърнесто, ръжено, типово брашно и искате да направите хлебно изделие, винаги в тестото добавяйте и малко бяло брашно. Ако не сложите хлябът, ви ще се получи влажен, лепкав и няма да бухне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Напълно съм съгласна с допълнителният коментар! С бяло брашно се постига по-лесно втасване и изпичане.
02.03.2016 16:47
1
1
Покажи всички подкоментари
Кристина Черникова
Кристина Черникова
Поздравления за вкусното хлебче и симпатичното име, което си му избрала! Благодаря и за съвета, който си дала относно боравенето с брашното. Смятам, че е полезен за всички начинаещи кулинари, които тепърва се захващат с месенето на питки и хлебчета.
26.02.2016 14:56
1
1
Покажи всички подкоментари