Сладка пита за прощъпулник

Ваня ГеоргиеваВаня ГеоргиеваГуру1467140014995
27/02/2016
"Традицията повелява тържествено да се отбележат първите стъпки в живота на човек, затова се приготвя вкусна пита!"
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо132 314
  • Преглеждания за месеца3326
  • Преглеждания за седмицата123
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята в топлото мляко + захар 1 с.л. и една лъжица брашно.

Пресяваме брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло и покрито с кърпа да втаса за около 30 минути.

Когато удвои обема си, го разделяме на 5 топки и си заделяме малко тесто за декорация. Четири от топките разточваме с размера на тавата, мажем първата с масло и слагаме втората върху нея.

Пак мажем, поставяме третата и накрая-четвъртата. Разрязваме на осем триъгълника, като започваме от центъра, но не докрая.

Завиваме триъгълниците, като ги застъпваме и подвиваме отдолу на питката. От другата топка тесто оформяме хубава обла плоска питка и я поставяме по средата.

Заделеното тесто за декорация разточваме на малка кора и изрязваме крачета, който предварително съм нарисувала и изрязала от твърда хартия.

Патето и зайчето са изрязани с формички. Така изрязаните крачета поставям в центъра на питката. Питката втасва за около 40 минути, после я мажем с разбития жълтък + мляко и олио.

Поръсваме със сусам и маково семе. Печем на 160 градуса в загрята фурна за около 40 минути. След като леко изстине готовата питка, я мажем с масло или мед.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Потребител#233458
Рецептата е страхотна получи ми се от първия път, благодаря ти Ваня Георгиева за споделената рецепта!
0
0
Ваня Георгиева
Много се радвам, че сте направили тази страхотна моя рецепта. :)
0
0
Borislava Todorova
Borislava Todorova
31.05.2019 11:26
Много сполучлива рецепта, аз съм начинаещ в местенето, малко промених формата на кроасаните, но се получи много красива!
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря за коментара! :)
0
0
Анонимен
Анонимен
15.12.2018 19:09
100гр. масло със тестото ли св замесва ?
0
0