Сладка пита за прощъпулник

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
27/02/2016
"Традицията повелява тържествено да се отбележат първите стъпки в живота на човек, затова се приготвя вкусна пита!"
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо228 374
  • Преглеждания за месеца6550
  • Преглеждания за седмицата777
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

Активираме маята в топлото мляко + захар 1 с.л. и една лъжица брашно.

Пресяваме брашното и с останалите продукти замесваме тесто, което оставяме на топло и покрито с кърпа да втаса за около 30 минути.

Когато удвои обема си, го разделяме на 5 топки и си заделяме малко тесто за декорация. Четири от топките разточваме с размера на тавата, мажем първата с масло и слагаме втората върху нея.

Пак мажем, поставяме третата и накрая-четвъртата. Разрязваме на осем триъгълника, като започваме от центъра, но не докрая.

Завиваме триъгълниците, като ги застъпваме и подвиваме отдолу на питката. От другата топка тесто оформяме хубава обла плоска питка и я поставяме по средата.

Заделеното тесто за декорация разточваме на малка кора и изрязваме крачета, който предварително съм нарисувала и изрязала от твърда хартия.

Патето и зайчето са изрязани с формички. Така изрязаните крачета поставям в центъра на питката. Питката втасва за около 40 минути, после я мажем с разбития жълтък + мляко и олио.

Поръсваме със сусам и маково семе. Печем на 160 градуса в загрята фурна за около 40 минути. След като леко изстине готовата питка, я мажем с масло или мед.

Професионален нож за хляб
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионален нож за хляб
24.60 лв.
Виж ››

Когато се храните, ще ви е по-сладко с перфектно нарязани филийки хляб, а такива ще имате с професионалния нож за хляб. Той е подходящ за рязане на тестени изделия и продукти с хлъзгава повърхност като цитруси, домати, чушки и други. Професионалният нож за хляб е пръв помощник в кухнята!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#248854
Стана много вкусна,Благодаря за чудесната рецепта!
0
0
Ваня Георгиева
И аз благодаря!
0
0
Chrissie
Chrissie
15.10.2019 17:30
Питка правя за пръв път и съм изключително щастлива, че именно тази рецепта избрах. Стана чудесна! Благодаря много ❤️
3
0
Chrissie
Chrissie
30.10.2019 23:12
О, задължително! Всички ще ги тествам лека-полека! Благодаря изключително много за вдъхновението и помощта:)
0
0
Ваня Георгиева
По късно видях но вече бях писала. Много добре си се справила, ако ти хареса може да опиташ някоя друга моя рецепта за питка. Важно е желанието и после идва резултата, повярвай ми ще ти става все по интересно. :)
0
0
Chrissie
Chrissie
30.10.2019 22:00
Да, качила съм две:)
0
0
Потребител#233458
Рецептата е страхотна получи ми се от първия път, благодаря ти Ваня Георгиева за споделената рецепта!
1
0