Начин на приготвяне
Маята се натрошава в половината прясно мляко с част от захарта , разбърква се и оставяме да шупне. Яйцата, без един жълтък, се разбъркват със захарта и сипваме в средата на брашното.
Добавя се половината от мазнината, останалото прясно мляко и се ароматизира. Замесва се меко нелепнещо тесто. Когото се меси, се добавя от останалата мазнината и месим, докато се поеме от тестото.
Оставя се да втаса за час на топло. От готовото тесто се късат парчета, сплескват се с ръце, като питка в средата се поставя малко сладко и оформяме на топчета.
Правят се топчета по този начин, докато свърши тестото. Топките се разпределят във форма за кекс, намазана с олио и поръсена с брашно.
Оставя се 20 минути да почине. Намазва се с оставения разбит жълтък, отгоре се поръсва със захар кристал. Печем в загрята фурна 170 градуса за 55 минути.
По време на печенето се покрива с фолио, ако е нужно, за да не прегори! Вкусно и ефектно!
Коментари