Начин на приготвяне
Замесете меко тесто, като пресеете брашното, направете кладенче и в него сложете сол, бакпулвер, яйцата, оцет и олиото.
Добавяйте от прясното мляко и месете до получаване на гладка и мека тестена топка. Оформете на дълго руло и разделете на 21 равни части.
Всяка част разточете на кръгла кора с диаметър една педя. Разделете ги на три групи по седем броя кори. Вземете всяка кора от първата група я поръсете с нишете, сложете ги една върху друга и така направете с останалите две групи.
Разточете тестена кора, като за целта вземете първата група поръсени с нишесте кори.
Така, както са една върху друга, ги разточете с точилка на голяма кръгла кора с диаметъра на тавата в която ще печете.
Нарежете крушите на малки парченца и ги поръсете с кафявата захар.
Намажете тавата с малко масло или олио, сложете тази кора на дъното, поръсете с орехи и половината от крушите.
По същия начин разточете и другите две групи с кори и наредете в тавата, като между тях сложите орехите и останалите круши.
Завършете накрая само с кора.
Нарежете баклавата с остър нож в желана форма и я залейте с горещо разтопено масло.
Поръсете отгоре по желание със сурови орехови ядки или филирани бадеми и сложете в загрята фурна на 170 градуса за около час до златист цвят.
След изпичане оставете да се охлади. Направете сиропа, като в касерола сложите водата и захарта. Сложете я на котлона и оставете да кипне, сложете лъжичка коняк и варете до получаване на златист захарен сироп.
С горещия сироп залейте студената баклава. Охладете и приберете в хладилник за едно денонощие да се сиропира.