Начин на приготвяне
За блатовете разбийте половината захар с жълтъците на 5-те яйца, а другата половина - с белтъците. След това внимателно с дървена лъжица смесете двете части и прибавете бъркайки пресятото брашно.
Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист цвят. Щом готовият блат изстине, се разрязва на 3 части с нож или конец.
За да приготвите крема сложете млякото да заври с половината захар. Жълтъците разбийте с останалата захар и добавете ванилията и брашното, до получаване на хомогенна смес. Прибавя се при непрекъснато и интензивно бъркане към врящото мляко и се бърка докато се сгъсти.
За украсата разбийте белтъците с щипка сол и 1/2 ч.ч. захар на пухкав сняг. Сиропирайте блатовете с прясно мляко или сок от компот - според предпочитанията. Намажете ги с крема, за да споите тортата. Ако остане крем, намажете я отгоре.
Покрийте домашната торта с белтъците и натрошете шоколадови бисквити или поръсете с настърган шоколад за украса.
Коментари
ПП: И не се слага мазнина!