Начин на приготвяне
Оризът се запържва в две супени лъжици олио и се залива с 2 чаши подсолена вода. Оставя се на тих огън, докато поеме.
В останалото олио се запържват месото, лукът, смесва се с ориза, черния пипер, копъра, нарязан на ситно, и сол.
Зелевите листа се заливат с кипяща подсолена вода с оцет и престояват няколко минути. Приготвената плънка се разпределя и се оформят 8 сарми.
На дъното на широк съд се поставят филийки от сланина, върху тях моркови на колелца, нареждат се върху тях сармите, наръсват се с черен пипер, заливат се със смес от сметаната и доматено пюре.
Похлупват се и се задушават.
Ако се наложи, се доливат 1-2 супени горещи лъжици вода.
Сармите по литовски са готови.