Начин на приготвяне
От маргарина, сметаната, жълтъците, захарта и брашното, пресято със содата, бързо се замесва гладко тесто, което се разстила в намазана с масло тавичка и се притиска с навлажнени ръце, за да се разпредели равномерно, като се повдига и леко покрай стените.
Пече се до златисто в предварително загрята фурна при 200°С.
Боровинките се измиват и се подсушават добре. Лимонът се измива и се нарязва на парченца, като се почиства от семките. Плодовете се смилат в каната на кухненския робот или в месомелачка и се смесват с 1 чаша захар.
Белтъците се разбиват отделно с останалата захар на гъст сняг. Запечената тестена основа се изважда и върху нея се разстила белтъчната пяна.
Отгоре се разпределя сместа от боровинки и лимон. Сладкишът се пече още 15-20 минути при 110°С. Готовият пай се оставя да изстине, украсява се с няколко пресни боровинки и с ивички лимонова кора и се нарязва на порции.