Вкусна морковена торта

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Вкусна морковена торта1 / 2
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • масло - 300 г
  • кафява захар - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 270 г с набухвател
  • сода - 1/2 ч.л.
  • подправки - 1 пълна ч.л. смес от бахар, канела и индийско орехче
  • орехи - 200 г
  • портокалова кора - 2 бр.
  • моркови - 280 г
  • стафиди - 125 г
  • захар - 200 г фина кристална
  • крема сирене - 250 г
  • пудра захар - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180° (намаслете и покрийте с хартия за печене две форми с подвижно дъно с диаметър 23 см.).

Разтопете 200 г от маслото в малка тенджера на слаб огън и го излейте в купа. Добавете кафявата захар и яйцата и

разбийте с миксер около 3 минути, докато сместа побелее.

В друга купа смесете брашноо, содата бикарбонат и микса от подправки с 3/4 ч. л. сол. Внимателно прибавете тази смес към другата смес и разбъркайте с метална лъжица до получаване на гладко тесто.

Накълцайте 125 г от орехите и ги добавете към тестото заедно с настърганата портокалова кора, морковите и стафидите.

Разпределете сместа по равно в двете форми, загладете с лъжица и ги изпечете във фурната за 35 минути, докато по забодена клечка за зъби не полепва тесто. Оставете блатовете да се охладят във формите 10 минути и ги извадете върху решетка, за да изстинат напълно.

Разрежете блатовете хоризонтално на две, за да се получат четири.

Изсипете останалите орехи върху хартия за печене. Сложете захарта в тиган с незалепващо покритие и го поставете на слаб към умерен огън, за да се разтопи, докато се получи златист карамел - не разбърквайте, просто разклащайте леко тигана. Поръсете с карамела орехите и оставете да се втвърди.

Междувременно разбийте останалото масло с миксер, докато стане пухкаво. Добавете крем сиренето и разбийте до получаване на гъст маслен крем.

За да сглобите тортата, сложете един от блатовете в голяма чиния или поставка за торта и разпределете отгоре една пета от крема, разнесете добре и поставете отгоре друг блат.

Продължете, докато наредите и четирите блата. Нанесете останалия маслен крем върху тортата и декорирайте с шприц по краищата.

Натрошете карамелизираните орехи, поръсете ги равномерно върху тортата и можете да сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: