Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180° (намаслете и покрийте с хартия за печене две форми с подвижно дъно с диаметър 23 см.).
Разтопете 200 г от маслото в малка тенджера на слаб огън и го излейте в купа. Добавете кафявата захар и яйцата и
разбийте с миксер около 3 минути, докато сместа побелее.
В друга купа смесете брашноо, содата бикарбонат и микса от подправки с 3/4 ч. л. сол. Внимателно прибавете тази смес към другата смес и разбъркайте с метална лъжица до получаване на гладко тесто.
Накълцайте 125 г от орехите и ги добавете към тестото заедно с настърганата портокалова кора, морковите и стафидите.
Разпределете сместа по равно в двете форми, загладете с лъжица и ги изпечете във фурната за 35 минути, докато по забодена клечка за зъби не полепва тесто. Оставете блатовете да се охладят във формите 10 минути и ги извадете върху решетка, за да изстинат напълно.
Разрежете блатовете хоризонтално на две, за да се получат четири.
Изсипете останалите орехи върху хартия за печене. Сложете захарта в тиган с незалепващо покритие и го поставете на слаб към умерен огън, за да се разтопи, докато се получи златист карамел - не разбърквайте, просто разклащайте леко тигана. Поръсете с карамела орехите и оставете да се втвърди.
Междувременно разбийте останалото масло с миксер, докато стане пухкаво. Добавете крем сиренето и разбийте до получаване на гъст маслен крем.
За да сглобите тортата, сложете един от блатовете в голяма чиния или поставка за торта и разпределете отгоре една пета от крема, разнесете добре и поставете отгоре друг блат.
Продължете, докато наредите и четирите блата. Нанесете останалия маслен крем върху тортата и декорирайте с шприц по краищата.
Натрошете карамелизираните орехи, поръсете ги равномерно върху тортата и можете да сервирате.