Начин на приготвяне
Тази торта е трудна за приготвяне. Тя изисква добро планиране най-малкото заради това, че белтъците трябва да бъдат отделени от жълтъците два дни по-рано, оставени в хладилника първите 24 часа, а вторите 24 часа трябва да ги извадите на стайна температура. Най-добре е да приготвите целувчените блатове предварително, а самата торта да сглобите час преди поднасянето.
Белтъците се разбиват със солта на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар с ванилията и се разбива, докато се оформят твърди връхчета. Финално се разбърква внимателно с шпатула в една посока с лимоновия сок, царевичното нишесте.
Върху хартия за печене се очертава 22 см кръг, намазнява се с помощта на четка с олио и се слага в тавата на печката. С помощта на шпатула белтъчната смес се разпределя в кръга и се оформя, като се прави вдлъбнатина в средата. Пече се предварително загрята на 120 градуса фурна с вентилатор за около 75 минути. След това печката се изключва и се оставя блатът вътре за още 5 мин. След това вратичката се открехва и се оставя във фурната още 25 минути, докато изстине вътре.
Повторете процедурата и с втория блат, но го оформете с дупка в средата, като на снимката. Това става най-лесно с помощта на пош, а ако не разполагате с такъв, просто изсипете белтъчната смес в торбичка и отрежете единия ъгъл. Разрезът може да е голям, в този случай. Диаметърът на втория блат трябва да е по-малък от този на първия.
Блатовете са изключително трошливи, затова не се опитвайте да ги местите, докато са топли. Най-добре ги оставете около ден на хладно.
Разбийте студената (много е важно! ) сметана много добре до стегнат крем с пудрата захар.
Вдлъбнатината на първия блат напълнете с една трета от сметановия крем и замразенитегорски плодове. Отгоре сипете втората една трета от крема и внимателно поставете втория плат да залепне, а празнината напълнете с останалата сметана.
С пресните плодове декорирайте цялата торта, като на снимката или както Ви подсказва фантазията.
Тази торта не може да се реже на правилни тортени парчета, но както и да я нарежете, вкусът е забележителен. Тя е ефирна и лека като руската балерина, на която е кръстена.
Коментари