Двойна торта Павлова

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
1812470
Двойна торта Павлова1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
200 мин.
Порции
в
"Тя е ефирна и лека като руската балерина, на която е кръстена"

Необходими Продукти

  • За големия блат
  • големи яйца - 6 бр. белтъци, със стайна температура
  • щипка сол
  • пудра захар - 250 г, пресята
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • За малкия блат
  • всичко наполовина
  • За крема
  • животинска сметана - 500 мл с 36% масленост
  • пудра захар - 300 г
  • За гарниране
  • горски плодове - 250 г замразени
  • малини - 250 г пресни
  • къпини - 250 г пресни
  • френско грозде - 250 г (може и боровинки или ягоди)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази торта е трудна за приготвяне. Тя изисква добро планиране най-малкото заради това, че белтъците трябва да бъдат отделени от жълтъците два дни по-рано, оставени в хладилника първите 24 часа, а вторите 24 часа трябва да ги извадите на стайна температура. Най-добре е да приготвите целувчените блатове предварително, а самата торта да сглобите час преди поднасянето.

Белтъците се разбиват със солта на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар с ванилията и се разбива, докато се оформят твърди връхчета. Финално се разбърква внимателно с шпатула в една посока с лимоновия сок, царевичното нишесте.

Върху хартия за печене се очертава 22 см кръг, намазнява се с помощта на четка с олио и се слага в тавата на печката. С помощта на шпатула белтъчната смес се разпределя в кръга и се оформя, като се прави вдлъбнатина в средата. Пече се предварително загрята на 120 градуса фурна с вентилатор за около 75 минути. След това печката се изключва и се оставя блатът вътре за още 5 мин. След това вратичката се открехва и се оставя във фурната още 25 минути, докато изстине вътре.

Повторете процедурата и с втория блат, но го оформете с дупка в средата, като на снимката. Това става най-лесно с помощта на пош, а ако не разполагате с такъв, просто изсипете белтъчната смес в торбичка и отрежете единия ъгъл. Разрезът може да е голям, в този случай. Диаметърът на втория блат трябва да е по-малък от този на първия.

Блатовете са изключително трошливи, затова не се опитвайте да ги местите, докато са топли. Най-добре ги оставете около ден на хладно.

Разбийте студената (много е важно! ) сметана много добре до стегнат крем с пудрата захар.

Вдлъбнатината на първия блат напълнете с една трета от сметановия крем и замразенитегорски плодове. Отгоре сипете втората една трета от крема и внимателно поставете втория плат да залепне, а празнината напълнете с останалата сметана.

С пресните плодове декорирайте цялата торта, като на снимката или както Ви подсказва фантазията.

Тази торта не може да се реже на правилни тортени парчета, но както и да я нарежете, вкусът е забележителен. Тя е ефирна и лека като руската балерина, на която е кръстена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Юлия Начева
Юлия Начева
Не е нужно белтъците ви да престоят толкова време и хич не е чак толкова трудна за приготвяне . Значи отделяте белтъците от студени яйца - става по- лесно. И после изчаквате да достигнат стайна темепература . Има малки трикове в разбиването, но нищо точнока недостижимо с миксер със степени .
19.04.2020 13:55
Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Страхотна е!
28.01.2017 11:45