Начин на приготвяне
В дълбока купа слагам маята и захарта. Добавям топлото мляко, водата и олиото, разбърквам. Солта е смесена с брашното. Добавям по малко брашно и замесвам меко, нелепнещо тесто.
Разточвам кръгла кора, около 3 мм. дебела. С остър нож, разрязвам на 18 равни триъгълника. Взимам единият триъгълник и навивам като следя разреза, т.е. разрезът ми е водещ.
Така навивам всички триъгълници. Подреждам в намазана с олио тава в средата правя плетеница или топче. Намазвам питата с 2 с.л прясно мляко разбъркано с ч.л олио.
Поръсвам със сусам, оставям да втаса, докато удвои обема си, и пека в загряла фурна на 160 градуса до готовност. Топлата пита завивам в чиста кърпа за 20 мин.
Коментари