Начин на приготвяне
В дълбока купа слагаме 50 мл хладка вода и в нея разтваряме маята, след това прибавяме яйцето и газираната вода, започваме постепенно да добавяме брашно /в брашното слагаме солта/, докато се получи меко тесто.
Тестото се оставя да втасва 30-40 мин. След като е готово, го разделяме на три равни чести и от всяка една от тях разточваме кора (големината зависи от размера на тавата, в която ще ги печем).
Половината от кората наръсваме с натрошено сирене и малко натрошено или разтопено масло, след което покриваме с другата част от кората.
Завиваме и притискаме леко краищата, за да не изтича плънката при печене. Слагат се в обилно намазана с олио тава. Така приготвяме и другите две кори.
След като сме ги сложили в тавата, ги оставяме да втасат повторно за около 30 мин. След това печем на 180-200 градуса за около 25-30 мин или до готовност.
Когато са изпечени пърленките, изваждаме ги от фурната, намазваме ги с масло, поръсваме с шарена сол и покриваме с чиста хавлиена кърпа или друг плат, предназначен за това.
Коментари