Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват, докато побелеят. Последователно се добавят ванилията, лимоновата кора, двата вида сода, разтворени в оцета, киселото мляко и мазнината. Ако приготвяте тестото с миксер, на този етап ще трябва да смените бъркалките с такива за тесто.
След това се добавя по-голямата част от брашното (оставям на старана около 90 г) и се бърка (меси се), докато сместа го поеме.
Заделеното брашно се разстила върху домакински плот и върху него се прехвърля тестото от купата. Овалва се леко, за да не лепне, и с помощта на остър нож се разделя на 2 равни части. Едната се прехвърля върху пресятото на работния плот какао и се измесва с него, а другата част се меси с останалото брашно. Всяко от двете теста се разделя на 4 равни части.
Дръжте тестото покрито с памучна кърпа, за да не засъхва, докато оформяте курабиите. Вземете по парче от всеки цвят, оформете го на дебел фитил и разрежете на 4 части. От всяко парче се формят дълги фитили, които се разрязват на 3.
За оформянето на всяка курабийка се взема по едно от белите и едно от кафявите парчета. Усукват се едно с друго и се завиват така, както се вижда на снимката. Нареждат се на голямо разстояние в тави, застлани с хартия за печене.
Запълват 3 големи тави като тези на фурната. Ако се правят от 10 г парчета тесто, стават повече и се пекат на 2 пъти, но за около 20 минути.
Пекат се във фурна, затоплена на 200°С.
Коментари