Преплетени курабиики

Преплетени курабиики4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20 бр.
"Много оригинални, ефектни и вкусни домашни курабийки от Тодорка Спасова"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч. (може да е смесена мазнина олио с мас или масло)
  • амонячна сода - 2 пакета (от 10 гр.)
  • сода бикарбонат - 1 равна ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • лимони - настъргана кора от 1
  • брашно - 1060 г
  • какао - 3 с.л. може и вместо какао някакъв цвят боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата и захарта се разбиват, докато побелеят. Последователно се добавят ванилията, лимоновата кора, двата вида сода, разтворени в оцета, киселото мляко и мазнината. Ако приготвяте тестото с миксер, на този етап ще трябва да смените бъркалките с такива за тесто.

След това се добавя по-голямата част от брашното (оставям на старана около 90 г) и се бърка (меси се), докато сместа го поеме.

Заделеното брашно се разстила върху домакински плот и върху него се прехвърля тестото от купата. Овалва се леко, за да не лепне, и с помощта на остър нож се разделя на 2 равни части. Едната се прехвърля върху пресятото на работния плот какао и се измесва с него, а другата част се меси с останалото брашно. Всяко от двете теста се разделя на 4 равни части.

Дръжте тестото покрито с памучна кърпа, за да не засъхва, докато оформяте курабиите. Вземете по парче от всеки цвят, оформете го на дебел фитил и разрежете на 4 части. От всяко парче се формят дълги фитили, които се разрязват на 3.

За оформянето на всяка курабийка се взема по едно от белите и едно от кафявите парчета. Усукват се едно с друго и се завиват така, както се вижда на снимката. Нареждат се на голямо разстояние в тави, застлани с хартия за печене.

Запълват 3 големи тави като тези на фурната. Ако се правят от 10 г парчета тесто, стават повече и се пекат на 2 пъти, но за около 20 минути.

Пекат се във фурна, затоплена на 200°С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Благоева
Ваня Благоева
Изглеждат много вкусни и апетитни :)
14.03.2016 13:05
1
Покажи всички подкоментари
Pressy
Pressy
Mmm...super
14.03.2016 12:06
1
Покажи всички подкоментари