Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка цвете с тиква и орехи

Питка цвете с тиква и орехи

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Питка цвете с тиква и орехи7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - 500 - 600 г
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • тиква - 400 - 500 г
  • орехи - 100 - 150 г
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л. на Йоткер
  • масло - 50 г
  • олио - 2 с.л.
  • За намазване
  • масло
  • мед
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото: затопляме леко млякото, след което прибавяме маята, захарта, сол, яйцето и постепенно започваме да прибавяме брашно, докато се получи меко тесто, което не залепва по ръцете ни. Оставяме тестото да втаса за около 35-40 минути.

През това време приготвяме плънката. Тиквата се обелва, почиства и настъргва на едро ренде, след това в съд с незалепващо покритие на слаб огън се слагат олиото и маслото и се добавя настърганата тиква.

Периодично разбъркваме, за да омекне тиквата (10-15 минути), след това добавяме нарязаните на ситно орехи, захарта и какаото, разбъркваме за още 3-4 минути и плънката е готова.

След като тестото е готово го разточваме на кора (не много тънка - около 5 мм), с помощта на по-широка чашка или малка купичка изрязваме кръгчета по цялата кора, махаме излишното тесто (ще го разточим отново). В получените кръгчета слагаме малко от плънката и оформяме (на снимката се вижда как точно).

Готовите листенца нареждаме в намазана с олио тавичка. Печем на 180-220 градуса за около 35-40 минути.

След като е готово вадим от фурната, мажем с разтопено масло и завиваме с хавлиена кърпа. Когато поизстине махаме кърпата, мажем с мед и поръсваме с кристална захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: