Начин на приготвяне
Слага се водата с олиото на котлона да заври и изсипваме брашното наведнъж, като бъркаме енергично до гладка смес.
Оставяме да изстине и прибавяме едно по едно яйцата, като разбиваме с миксер до поемането им, за да стане гладка лепкава смес.
С помощта на шприц или с лъжичка се гребва от сместа и се слага в тава, застлана с лист хартия, с разстояние между тях. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.
Кремът се приготвя, като към заврялото мляко и захарта се излива на тънка струйка размитото брашно с водата и се бърка до сгъстяване. Отнема се от котлона и се оставя да се охлади, след това се слага кравето масло и ванилиите и се разбърква.
Кремът трябва да е напълно охладен и към него се прибавя разбитата сметана, бърка се внимателно, за да остане пухкав.
Еклерите се срязват по средата и се пълнят с крема. Отгоре се глазират с малко разтопен шоколад, смесен с малко течна сметана.