Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 190°C .
Комбинирайте водата, маслото и солта в средна тенджера, поставете на умерен огън и разбъркайте, докато маслото се разтопи. След като маслото се разтопи, увеличете котлона до средно висок и оставете да къкри, след това свалете съда от огъня и с твърда топлоустойчива или дървена лъжица разбъркайте цялото брашно.
Продължавайте да бъркате около 2 минути или докато сместа получи консистенция, подобна на паста, след това поставете на умерен огън и бъркайте бързо в продължение на 1 до 2 минути, докато тестото се отдръпне от страните на тенджерата и дъното е чист; тестото трябва да е гланцово и гладко, но не и сухо.
Веднага прехвърлете тестото в купата на миксера и разбъркайте на ниско ниво за около 30 секунди, за да освободите част от влагата. Започнете бавно да добавяте яйцата, около 50 г наведнъж, разбивайки, докато всяко добавяне се абсорбира напълно, преди да добавите следващото.
Продължете да добавяте яйцата, като запазите 25 г, докато тестото се отдели от стените на купата, когато се изтегли с греблото, но след това отново се хване.
Увеличете скоростта до средна и разбъркайте за 15 секунди, за да сте сигурни, че всички яйца са включени. Спрете миксера. Когато греблото се повдигне, тестото трябва да образува клюн - то трябва да държи формата си и да се обръща надолу, но да не се отчупва. Ако пареното тесто е твърде твърдо, добавете запазеното яйце.
Прехвърлете пареното тесто в сладкарски плик и охладете тестото до студено, около 20 минути. Нанесете тестото върху пергамент.
Поставете тавата във фурната и незабавно намалете температурата до 190 и печете 30 до 35 минути, до златисто кафяво. Последните 10 минути намалете на 165°C, докато станат леки и кухи. Разчупете, ако е необходимо: центърът трябва да изглежда напълно изпечен и сух.
Поставете върху решетка за готвене и охладете напълно еклерите, преди да ги напълните.
Поставете желатиновия лист в ледена вода, за да омекне. Комбинирайте яйцата, захарта, поставена върху тенджера с едва вряща вода. Варете, като разбърквате постоянно, докато се сгъсти и температурата е около 82°C.
Извадете от водната банята с гореща вода и разбъркайте за минута, за да се охлади. Изстискайте излишната вода от омекналия желатинов лист и добавете към крема, разбърквайки още минута, за да сте сигурни, че се разтваря. Оставете да се охлади в хладилника добре.
В този момент кремът може да се използва или да се прехвърли в покрит съд. Притиснете парче домакинско фолио към повърхността и охладете - може да съхранявате крема до 4 дни.
Комбинирайте всички съставки в малка тенджера, поставена на умерен огън. Гответе, като разбърквате непрекъснато, докато сместа заври. Вари се 10 секунди, след което се сваля от огъня и се изсипва в съд. Приберете в хладилник, докато стегне, около 2 часа.
След като желето се стегне, използвайте блендер, за да разбиете желето, докато стане напълно гладко. Прехвърлете в в хладилника, докато сте готови за употреба.
Преди да започнете муса, уверете се, че всичките ви кремчета са напълно охладени. Запазете ги на поднос със стайна температура.
За муса с ягоди и кисело мляко комбинирайте ягодовото желе и гръцкото кисело мляко и разбъркайте заедно крема за еклери.
Разбийте сметана до средни върхове. Внимателно разбъркайте сметаната в ягодовата смес на 3 пъти.
Прехвърлете в пош, снабден с малък кръгъл връх, ако не смесвате двата крема. Можете всеки крем отделно да ползвате или да ги смесите двата крема.
Поставете в пош, снабден с кръгъл връх. Напълнете ягодовия мус във вашите еклерчета, докато почувствате съпротива. Повторете с всички еклери.
Можете да поставите всеки крем в пош и да напълните еклерчета, първо, с крема, а после с муса. Сервирайте веднага.
Насладете се !