Начин на приготвяне
В брашното сипваме сухата мая, топлото прясно мляко, захарта, яйцето, щипка сол, олиото и настърганата кора от половин портокал.
Загребва се с вилица и бъркаме докато стане на топка, после с ръце се замесва средно меко тесто. Намазвам с олио и покривам с фолио, оставя се да втаса 30 минути докато удвои обема си. Втасалото тесто се раздела на топки с големина на ябълка.
Оформят се фитили, дълги две педи, и се нарязва на 5 части. Приготвя се кремът. Загряваме прясното мляко със захарта. Нишестето се разбърква с малко мляко на кашичка и се прибавя в загрятото мляко. Бърка се до гладък крем, като се гледа да не е рядко.
Охлажда се идеално, така че да се реже с нож на кубчета. Направих крема един ден преди това и беше супер. Сплесква се всяко топче тесто и се поставя в средата кубче от портокаловия крем. Оформя се топче като орех и нареждаме във форма за мъфини. Редим 4 отдолу и едно отгоре.
Намазва се с разбит жълтък и оставям да си почине 10 -15 минути. Печем в загрята умерена фурна 170 градуса около 30 минути до златисто. Изважда се от формата и се охлаждат. В чашка се разбиват с вилица портокаловият сок и пудрата захар.
Всяко хлебче се маже с четка с ароматната глазура и поръсвам с щипка кафява захар. Много ароматни и вкусни, чудесни за Великден!