Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Леща яхния с бекон

Леща яхния с бекон

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Леща яхния с бекон
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ароматът на бекон прави тази леща просто неустоима!"

Необходими Продукти

  • леща - 350 г (кафява или зелена)
  • лук - 1 голяма глава
  • бекон - 200 г
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • целина - 1 стрък
  • домати - 300 г консервирани
  • риган - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • олио - може и зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистената леща се слага в дълбок съд, покрива се с вода и се оставя да ври 5 минути. Изсипва се в гевгир да се изцеди.

В тенджера се загрява олиото и се запържват лука, нарязан на малки филийки, нарязания на ситни кубчета бекон и половината счукан чесън в продължение на около 5 минути.

Добавя се още олио и се прибавят останалия чесън, нарязаните на тънки кръгчета моркови, целината, доматите, ригана, лещата, 1 литър вода и останалите подправки.

Съдът се захлупва и се оставя да ври на бавен огън до сваряване на лещата.

Лещата се сервира по желание с хлебни крутони, изпържени или запечени на фурна с малко масло и шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
513
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#184904
Потребител#184904
Супер само, че я сготвих с шунка, това имах подръка. Спечелих домашните любимци
15.01.2019 21:19
1
Веселина
Веселина
Много ни хареса, страшна стана
21.10.2013 19:57
Julian
Julian
Страшна леща се получи! Отдавна си бях наумил да сготвя леща. Много вкусна стана, Благодаря много!
16.05.2012 23:16