Начин на приготвяне
В една голяма купа или подобен съд слагаме вече разделените белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг с половината час от захарта или докато се разтворят кристалчетата на захарта добре, с останалата час от захарта разбиваме и жълтъците. При разбитите белтъци слагаме постепенно разбитите жълтъци, пресятото брашно, олиото, прясното мляко, содата или бакпулвера. Разбъркваме добре, като внимаваме в сместа да няма бучки и да се получи хомогенна смес (аз разбърквам сместа на ръка с метална лъжица, а може и със силиконова шпатула - така се вкарва повече въздух в сместа и става по пухкава).
Така готовата смес разделяме на три равни части. Във форма за торта или подобен съд на дъното слагаме хартия за печене, а стените ги намазваме с олио и поръсваме с брашно. Сипваме и печем в предварително загрята фурна на 180 за около 15-20 мин. до получаване на розова коричка и проверяваме с клечка дали е готов блатът (когато боднем блата с клечка за зъби и тя е още мокра, го оставяме да се допече, а когато е суха, той е готов).
Когато всички блатове са и изстинали, започваме да правим сиропа, а ако сме го направили вече, го загряваме - по този начин с топлият сироп и изстиналите блатове взаимодействието става по добро. Разбитата сметана я нанасяме върху сиропирания блат и редуваме, но трябва да се внимава да не е прекалено сиропирани горните два блата, защото може да се разтекат и да ни затруднят, когато декорираме тортата. Декорацията аз я направих така, но вие може да я направите по ваш вкус.
Накрая остана и да ви кажа как направих крокана: загряваме водата и поставяме захарта, като внимаваме тя да се разтопи добре и преди да се карамелизира сместа, слагаме и натрошените ядки. Карамелът е готов, когато стане златисто кафяв и го изсипваме на хартия за печене на тънък слой, за да изстине по бързо.
Начукваме на ситно или го слагаме в блендера и го смиламе в желаната от нас големина, ако не обичате крокан, може да поръсите и със смлени ядки или с нещо друго по ваш избор.