Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник по нашенски

Зелник по нашенски

Зелник по нашенски
Снимка: Мария Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Разкошна домашна баница с богата плънка от кисело зеле, праз, сирене и яйца"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 500 мл
  • За плънката
  • праз - 1/2 кг
  • кисело зеле - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сирене - 150 г
  • За корите
  • масло - разтопено /олио/
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От солта, водата и брашното се замесва средно меко тесто, което се разделя на 9 топки, но едната трябва да е малко по-голяма от останалите.

Другите 8 топки се разточват на тънки кори, след което се оставят да поизсъхнат леко. От оставащата по-голяма топка се разточва кора с 10 см по-голяма от тавата, в която ще се прави зелникът.

Пригответе плънката. За целта нарежете зелето и праза на ситно и ги изпържете до омекване. Махнете ги от котлона и прибавете към тях киселото мляко, разбитите яйца и натрошеното сирене. Объркайте добре и изсипете в средата на голямата кора.

Покрийте отгоре с 1 кора, като леко я набръчкайте, за да покрие само плънката. Пригответе плънката за корите, като смесите сиренето и яйцата, разтопете маслото.

Всяка една кора се наръсва с малко масло и яйчената смес, след което се набръчква леко и се слага около плънката. Така процедирайте с всички кори. Накрая повдигнете външната висяща кора, която трябва да покрие останалите кори, направете я на плисенца.

Поръсете с олио зелника и го изпечете в умерено загрята фурна. Сложете на котлона 3 с.л. олио с малко сол и 1 ч.ч. вода, кипнете и залейте готовия зелник. Оставете го за 5 минути във вече изключената фурна, извадете и го покрийте с кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: