Начин на приготвяне
Лукът и морковът се настъргват на едро ренде. Задушават се в олиото (3 с.л.) и малко вода. Като поомекнат се добавя каймата.
Разбърква се, като побелее каймата се слага доматеното пюре със захарта и подправките, разбърква се и се оставя да поври 5 мин. Картофите се обелват, измиват и нарязват на малки кубчета.
Слагат се в намаслена тава. Отгоре им се слага готовата смес с каймата и се разбърква много добре. Добавят се 2-3 чаши вода (докато картофите се залеят наполовина).
Мусаката се слага да се пече във фурна на 190 градуса, докато водата изври и картофите са изпечени, при необходимост се добавя още вода (аз обикновено я пека за около 1.30-2 часа, тъй като слагам повечко вода).
За заливката: Яйцата се разбиват, добавя се млякото и брашното и се разбърква. 10-15 минути преди да е готова мусаката се залива със сместа и се дозапича. Сервира се с няколко лъжички кисело мляко.
Мусаката със заливка е готова.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за класическа мусака, гръцка мусака или любимата мусака с картофи.
Коментари