gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка с кисело мляко

Содена питка с кисело мляко

Содена питка с кисело мляко
Снимка: Михаела Михайлова
1 / 2
25/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Не подценявайте вкуса на содената питка в никакъв случай"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

От пресятото брашно правим кладенче. Содата прибавяме към киселото мляко и капваме върху нея няколко капки оцет да я угасим. Изсипваме млякото в кладенчето.

Чукваме 2 яйца вътре и добавяме сол и захар. Омесваме тестото, докато не се получи ефектът на връщане на тестото нагоре при натискане с пръст.

С ръце разточваме топката тесто да стане издължена и започваме да го усукваме от двата края. Навиваме на охлюв в намаслена тава и печем на умерена температура.

Преди да я извадя, я поръсвам с малко сиренце. По желание може да се намаже с жълтък. Като я извадим от фурната, я завиваме с кърпа да почине 30 мин.

Когато използваме сода, вместо мая може предварително леко да загреем фурната. Питката върви идеално с домашна шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: