Начин на приготвяне
Пилешките дробчетата се почистват и срязват на две. Завираме 1 литър вода на котлона с 1 с.л. оцет и заливаме дробчетата за 5 мин. Отцеждат се в гевгир. След това се посоляват.
Всяко парче от дробчетата се овалва в брашно и нарежда на разстояние в тава, на дъното на която е изсипано виното.
Гъбите се измиват, нарязват на половинки и после на филийки, след което разпределят между пилешките дробчета. Посолява се със сол и черен пипер.
Поставят се в предварително загрята на 220 градуса фурна, да се запекат за 20 мин. През това време се карамелизира лука:
Лукът се нарязва на полумесеци и се посолява.
Стрива се с ръка, за да се разделят пластовете на лука. Слагаме олиото и кравето масло в тиган на котлона, прибавяме лука и похлупваме с капак, за да се задуши, докато се изпари водата, която си е пуснал лукът при осоляването.
Когато остане на мазнина, прибавяме червеното вино и оставяме под капак, докато остане пак на мазнина. Прибавяме захарта и ригана и бъркаме, докато се карамелизира лукът - съвсем леко да покафенее, и се отстранява от котлона.
През това време дробчетата са се запекли. Изваждаме тавата от фурната и разпределяме върху дробчетата карамелизирания лук. Поливаме с виното и поръсваме с настъргания кашкавал.
Поставяме отново тавата във фурната и печем до зачервяване на кашкавала за разкош.
Коментари