Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Дробчета с гъби и карамелизиран лук на фурна

Дробчета с гъби и карамелизиран лук на фурна

Дробчета с гъби и карамелизиран лук на фурна
Снимка: Мария Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Не е нужно да прекарвате часове в кухнята, за да сътворите кулинарен шедьовър и тази рецепта е доказателство за това"

Необходими Продукти

  • пилешки дробчета - 800 г
  • гъби - 400 г
  • червено вино - 50 мл
  • сол
  • черен пипер
  • брашно
  • За карамелизирания лук
  • лук - 4 - 5 глави
  • червено вино - 50 мл
  • масло - 1/4 пакетче, краве
  • олио - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • кафява захар - 3 с.л.
  • риган
  • За разкош
  • червено вино - 50 мл
  • кашкавал - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките дробчетата се почистват и срязват на две. Завираме 1 литър вода на котлона с 1 с.л. оцет и заливаме дробчетата за 5 мин. Отцеждат се в гевгир. След това се посоляват.

Всяко парче от дробчетата се овалва в брашно и нарежда на разстояние в тава, на дъното на която е изсипано виното.

Гъбите се измиват, нарязват на половинки и после на филийки, след което разпределят между пилешките дробчета. Посолява се със сол и черен пипер.

Поставят се в предварително загрята на 220 градуса фурна, да се запекат за 20 мин. През това време се карамелизира лука:

Лукът се нарязва на полумесеци и се посолява.

Стрива се с ръка, за да се разделят пластовете на лука. Слагаме олиото и кравето масло в тиган на котлона, прибавяме лука и похлупваме с капак, за да се задуши, докато се изпари водата, която си е пуснал лукът при осоляването.

Когато остане на мазнина, прибавяме червеното вино и оставяме под капак, докато остане пак на мазнина. Прибавяме захарта и ригана и бъркаме, докато се карамелизира лукът - съвсем леко да покафенее, и се отстранява от котлона.

През това време дробчетата са се запекли. Изваждаме тавата от фурната и разпределяме върху дробчетата карамелизирания лук. Поливаме с виното и поръсваме с настъргания кашкавал.

Поставяме отново тавата във фурната и печем до зачервяване на кашкавала за разкош.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Diana
Diana
Много обичам дробчета, а в този вариант са просто бижу :)
29.03.2016 07:19
1
1
Покажи всички подкоментари