Начин на приготвяне
Блатовете:
Разтопете захарта заедно с жълтъците на водна баня. С помощта на миксер ги разбийте, докато сместа побелее и уголеми размера си 3-4 пъти. Без да спирате да бъркате добавете есенцията, а след това и пресятото брашно заедно с нишестето.
След слагането на брашното (което не се слага наведнъж, а постепенно) бъркайте не повече от минута. Преместете сместа в намаслена тавичка и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 15 минути или докато изкарате клечката суха от блата.
ВАЖНО! Първите 10 минути не отваряйте фурната, ако искате пухкав блат. След изпичането оставете блата във фурната за 10-тина минути, извадете и го оставете добре да си почине и охлади 30-40 минути, може до 12 часа.
Аз сиропирах блатовете с домашен компот от праскови, но може и със захарен сироп.
За крема:
Разбийте 4-те жълтъка заедно със захарта до побеляване. След това прибавете 100 мл от прясното мляко, след 1-2 минути - и брашното. През това време сме сложили останалото мляко заедно с корите от цитурисите и сока от портокала на слаб огън. Когато сместа ни стане хомогенна, започваме бавно да прибавяме към млякото, като бъркаме непрестанно, за да не стане на бучки. Бъркайте, докато кремът не се сгъсти, това отнема около 10 минути. Свалете от огъня и изчакайте да се охлади напълно.
Сглобяване:
Аз изпекох 3 блата, намазах с част от крема, сложих ягоди, банани и счукани орехи, отгоре - тънък пласт сметана, и наръсих лешниците. Същата процедура е и със следващия блат. Когато свършат, намазваме цялата торта с крема и украсяваме. Получава се приятна и сравнително лека комбинация.
Заслужава си да опитате! :)
Забележка: Плодовете и ядките са по избор. Аз използвах 300-400 г ягоди, 3 банана, 1 киви, около 100 г орехи и 100 г лешници и бита сметана.