Гюзлеми

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3212k
Гюзлеми1 / 11
07/09/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20-25 бр.
"Да отдадем заслуженото и на турската кухня, пред тези гюзлеми няма как да останете безразлични. Участвай и ти в нашата кулинарна игра, печели докато готвиш. Информация тук https//gotvach.bg/game"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 и 1/2 кг
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 2 броя
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 500 г за плънката, за плънката
  • яйца - 4 броя, сварени и 4 сурови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче в него и добавете две яйца. Добавете солта, оцета и олиото и разбъркайте. Постепенно доливайте прясно мляко, вода и замесете еластично тесто.

Разделете тестото на еднакви топки и ги разточете на тънки кори. Смесете натрошените сварени яйца със сиренето. Добавете суровите яйца и разбъркайте. Готовата плънка разпределете в средата на разточената кора.

Прегънете срещуположните ѝ краища, наръсете отново от плънката и прегънете другите краища, така че да се получи плик. Изпържете така приготвените гюзлеми в сгорещено олио от двете страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
524
415
311
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Деси Маринова
Деси Маринова
И аз знам, че се правят на сач. Много ги обичам с добавено сирене.
13.01.2016 18:59
5
Нели
Нели
Правилното име е гьозлеме ☺
01.12.2015 15:00
8
1
дени
дени
гюзлемите се пекат на сач!!!не се пържат
06.06.2015 10:17
15
Nedqlko xlebarq
Nedqlko xlebarq
Az sum ot Daskal Atanasovo !!!
17.05.2015 03:49
3
НАДЯ
НАДЯ
много са вкусни намазани с
масълце
19.03.2014 11:55
3
Катя Енчева
Катя Енчева
Вместо пържене - по-добре се пекат на сач и после се мажат с мазнина...
27.02.2014 21:19
7
коси
коси
не знам дали е гюзлеми но в нашия край - Добруджанския правим платеки със същото тесто но точим кори - ръсим със сирене - сгъваме на плик и се пече на сач готовите платеки увити в кърпа траят доста време и си ги хапваме на закуска като възваряваме вода със сирене и масло - топваме платеката за 2 минути във врящата смес и е готова за хапване - много е вкусно - ще опитав и гюзлемите - непременно
27.02.2014 19:54
11
6
Минка Михова
Минка Михова
Гюзлемите от моя роден край изглеждат точно така, като на снимката. Точат се от тесто, замесено с вода, яйце, сол и оцет. Ръсят се само със сирене и се сгъват по описания начин. Пържат се в метален сач, който доста се различава от глинения. Представлява метален кръг с диаметър около 50 см, леко вдлъбнат по средата. Така се пържат с много малко мазнина, която е разпределена по цялата гюзлема. Стават уникално вкусни, особено ако са пържени със свинска мас. В същия съд се пържат и катми, както наричаше баба ми палачинките.
26.02.2014 21:42
9
4
Теде
Теде
И въобще не отговаря на снимката! А точно така трябва да са пекат на сач, за какво пържене тогава се пише в рецептата?!?
23.02.2014 14:43
1
Ценка
Ценка
Много вкусно!
28.01.2014 12:26
1
Илчо Петров
Илчо Петров
В Старозагорско се правят дебели гюзлеми или двойно точени. След като се разточи тънка кора се наръсва с малки парчета сирене и се слага малко разтопена мас с върха на пръстите. След това се навива разточената кора, след като се навие, се започва завиване от двата края едновременно под формата на спирала. Двата навити края се поставят един върху друг и се разточват наново до размера на сача. Пече се задължително на сач, който се намазва от време на време с мас. Ако не искате мас се ползва маргарин или масло.
29.12.2013 17:34
19
1
1
Покажи всички подкоментари
Нина
Нина
Гюзлемите се пекат на сач и са само със сирене
04.11.2013 09:01
19
1
Димитринка Узунова
Димитринка Узунова
гюзлемито се пече на сач или плоча,като плънките могат да бъдат от кашкавал,спанак,сирене,кайма и да Ви е вкусно!!!!
30.10.2013 14:28
3
светлана гецова
светлана гецова
точно това си е гюзлема...
29.09.2013 20:44
1
3
Мързеланка
Мързеланка
:) Не можах да изчета всички коментари, но неоспорим факт е, че предизвика слюноотделяне :) и събуди спомени за детството! Каквато и да е оргиналната рецепта, явно за всеки е различна, но вкусна и с повече желание и любопитство можем да опитаме и този вариант! Аз също ще се пробвам, за да споделя резултата с вас!
04.09.2013 19:14
2
ММ
ММ
Гюзлеми в различните краища наричат различни неща: баба ми правеше едни "гюзлеми", подобни на мекички със сирене, пържени и приличаха на малки възглавнички; в други краища, обаче гюзлеми наричат точно това, което е на снимката - с тънки разточени или дърпани кори, слага се сирене, сгъва се и се пече на сач и става изключително вкусно /яла съм такива много пъти в Бяла, варненско, но и в София предлагат "гюзлеми на сач", обаче не съм опитвала и не знам дали са точно същите/. Така или иначе няма смисъл да спорите - мисля, че рецептата е точно за това, което е на снимката и това Е гюзлеми.
04.09.2013 16:15
1
vene
vene
Гюзлеми наистина се пържи и се слага плънка!Внашия край/великотърновски/не се слага мляко асе прави с вода.
02.09.2013 11:26
2
1
aro
aro
поне вижте какжо е
02.09.2013 10:51
1
1
Тони
Тони
Добре де, показват ви нещо и вместо да пробвате и да се наслаждавате, вие започвате да спорите кое как се казвало, как се приготвяло. Мислите ли, че някой го интересува как се казва, ако е вкусно и сполучливо? Като ви се спори, спорете другаде, не разваляйте удоволствието на останалите!
23.08.2013 23:59
4
Ваня
Ваня
Гюзлемито се пече на сач или на плоча, не се пържи.И никакви варени яйца не се слагат в тестото.
18.08.2013 12:41
6
1