Начин на приготвяне
Смесвам каймата с ориза. Запържвам хубаво, докато каймата се раздели на зрънца.
Зелето трябва да е сорт кьосе, нашето българско зеле.
Отделям листата от зелките, изрязвам дебелата жилка от всяко листо, но не да се образува дупка. Ако са много големи листата, разделям ги на две. Слагам от плънката и завивам, като краищата прибирам навътре.
На дъното на тенджера слагам зелеви листа. Върху тях подреждам навитите сарми. Отгоре слагам чиния, за да ги притисне и наливам вода. Варя на бавен огън. От време на време доливам вода, тъй като ще ни трябва чорбата за соса.
След като сармите са сварени, прецеждам чорбата. В купа разбърквам яйцата, киселото мляко и брашното, разбърквам до гладка хомогенна смес.
Чорбата трябва да е около 1.5 л, наливам около 50 мл олио и изсипвам яйчено-млечната смес. Варя на бавен огън без да завира до сгъстяване.
Вкусните сарми с бял сос са готови.
Коментари