Начин на приготвяне
Овкусената кайма и измитият през няколко води ориз се омесват до еднородна смес.
Оформят се топчета, които се увиват в зеления лист, подреждат се в тенджерата и се заливат със 50/50 зелев сок и вода, сипва се олиото и се подправя с изброените подправки и оставя да се с готвят сармите.
Когато са готови, се пресипват в тавичка в загрята фурната да се запекат за 15-20 минути на 180°C.
През това време към соса се добавят 2 супени лъжици брашно, което се разбива в малко студена вода и се оставя да клокне за няколко минути.
Запечените зелеви сарми се поднасят с готовият бял сос.
Сарми с кайма и ориз с бял сос са от любимите ни ретро рецепти, които си приготвяме редовно и хапваме с удоволствие.