Начин на приготвяне
Махаме кората на филиите и ги оформяме съобразно големината и формата на тавичката, в която ще се пече питата. Напръскваме ги с по няколко капки прясно мляко, изпържваме ги бързо само от едната страна в загрято олио и ги нареждаме с неизпържената страна надолу в тавичката, намазана с олио.
Върху тях разстиламе на равномерен пласт ябълките, предварително почистени, настъргани и леко изстискани, смесени с галетата и стафидите. Отгоре поръсваме с малко захар.
В дълбок съд слагаме брашното, пресято с бакпулвера, леко разтопеното масло, яйцето, останалото мляко и останалата захар и разбиваме, докато започнат да се образуват мехури. Получената смес изливаме върху ябълките.
Печем сладкиша около 1 час в умерена фурна, оставяме да изстине и поръсваме с пудра захар и канела. Вместо с ябълки може да приготвим сладкиша с кайсии.