Начин на приготвяне
Разбъркваме яйцата с захарта, прибавяме киселото мляко, олиото, содата и брашното, така че да стане хомогенна смес.
Изсипваме я в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.
След готовност на блата се преминава към крема. Взимаме половината прясно мляко и го изсипваме в тенджера, а с останалата половина от млякото разбъркайте брашното до получаване на хомогенна смес.
Малко преди млякото на котлона да заври, на тънка струя изсипете течността. Бъркайте постоянно, иначе кремът може да стане на бучки.
Когато кремът добие желаната гъстота, отстранете тенджерата от котлона. Добавете натрошения черен шоколад и бъркайте. Само за няколко минути кремът вече ще е с шоколадов вкус и цвят.
Разрязваме блата с конец на три части и заливаме всяка част с шоколадовият крем.