Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Бърз сладкиш с яйчено-какаов крем

Бърз сладкиш с яйчено-какаов крем

Ирина МариноваИрина Маринова
Новак
13413123
Бърз сладкиш с яйчено-какаов крем
Снимка: Ирина Маринова
1 / 5
23/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Знаете, че когато казваме за един сладкиш, че е бърз, имаме предвид, че се изяжда за нула време"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • ванилия - 4 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч. и 3 с.л.
  • какао - 4 с.л. с връх
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В две купи разделяме белтъци от жълтъци, като разделяме 1 ч.ч. захар в двете. Разбиваме бълтъците на сняг, жълтъците до побеляване.

Смесваме ги и слагаме 6 с.л. олио, брашното, 2 ванилийки и 2 с.л. какао, разбиваме добре. Намазваме кръгла тавичка с отделящо се дъно 26 см. Слагаме домакинска хартия на дъното, намазваме и нея. Стените поръсваме с брашно.

Слагаме сместа в тавичката и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовият блат се изважда и се оставя да изстине. През това време си правим сироп от 1 к.ч. вода и 3 с.л. захар. Заливаме с топлия сироп вече изстиналия блат.

За крема:

Разделяме отново жълтъците от белтъците и разделя ме 1 ч.ч. захар и прибавяме в тях. Белтъците разбиваме на сняг. Жълтъците се слагат на водна баня докато непрекъснато се разбиват с миксер, докато се сгъстят и се получи кремообразна смес.

Оставят се да изстинат и се смесват с белтъците. Добавяме останалото какао и ванилийки и отново разбъркваме с плоска лъжица от стените на вътре, като внимаваме да не изкарваме въздуха, за да остане пухкава сместа. Сипваме върху изстиналият напълно блат, заглаждаме и прибираме в хладилника. Добре е сладкишът да престои една нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ирина Маринова
Ирина Маринова
Пропуснала съм да напиша колко яйца се слагат за блата и колко за крема. 3 за блата и 3 за крема. Извинявам се!
23.09.2016 21:08
3