Имамбаялдъ

Имамбаялдъ3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Невероятна вкусна рецепта за приготвяне на традиционното турско ястие Имамбаялдъ. Ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • патладжани - 5 бр. средно големи
  • лук - 4 глави кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 глави
  • домати - 5 бр. червени
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер.

Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Съвет: По-вкусна за консумация имамбаялдъ е студена.

Малко предистория, за тези които не знаят откъде идва наименованието имамбаялдъ:

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак - пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че имамът изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: Имам - баялдъ! , което означавало имамът - в несвяст! .

Смята се, че заради тази реплика ястието носи това име. Не претендирам за абсолютна точност на събитието, но на времето така съм го прочела някъде и така съм го запомнила.

В сезона на патладжаните опитай и рецептите ни за патладжан с доматен сос или баба гануш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
524
40
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Нещо не ми допада тази рецепта. Мисля че е сгрешена
17.08.2023 15:01
2
Анонимен
Анонимен
Моят вариант е малко видоизменен. Патладжаните ги изпържвам отделно. И после като са поизстинали ги отварям на две и ги напълвам със сместа. Останалото е по рецептата.
13.05.2023 08:33
1
2
Н.Акифова
Н.Акифова
Искам да добавя едно за предисторията на това ястие.
"Имам байълдъ" означава
" На Имама много му хареса" а не че "Имама е в несвяст"
"Байълдъ" думата има няколко значения.
16.05.2019 15:59
5
4
1
Покажи всички подкоментари
Катя Лулчева
Катя Лулчева
Видях, че авторът се води анонимен.Но само искам да добавя,че точно тази рецепта, с точно този обяснителен текст, съм я публикувала аз преди няколко години в Готвач.бг.Не е проблем, просто ми стана приятно, че е допаднала на мнозина.Пък и аз лично я обожавам и приготвям доста често.Поради тази причина я публикувах, макар админите на Готвач.бг ,да са заменили моята снимка с тази, която няма нищо общо с крайния резултат от описаното.Но, вероятно са преценили, че тази е по-атрактивна.
19.06.2018 09:13
18
3
милко
милко
Това е изключително просто и вкусно ястие ,ако е набравено добре наистина може да баялдиса човек от ядене ,но става хубаво само с пресни градински зеленчуци ,със хубав патладжан ,не от този дървения ,с сочни градински домати ,с тези твърдите ,пластмасовите нищо не става ,ако човек има възможност на село или със селски домашни зеленчуци да го сготви наистина ще баялдиса от ядене ,това за мен е една от най вкусните постни манджи през лятото.
02.03.2015 19:57
19
2
Ани
Ани
без лук е по-хубаво и без пържене,иначе има вкус на манджа
01.10.2014 10:58
4
23
1
Покажи всички подкоментари
Коментатор
Коментатор
Имамът е баялдисал.
18.03.2013 22:59
11
1
Станислав
Станислав
Старата рецепта на баба ми за имамбаялдъ беше следната.Обелвате на ленти патладжаните.Отрязвате капаче и издълбавате като лодки зеленчуците,натривате със сол и оставяте за около час в тавичка да се отцеди кафявият горчив сок.Вътрешността изстисквате и задушавате.Отделно задушавате нарязани моркови,лук,чесът и задължително много целина.Сгъстявате домати.Запържвате от всички страни отцедените патладжани и пълните със задушените зеленчуци и много магданоз.Поставяте напълнените патладжани в тавичка и ги покривате с капачето.Цялото ястие поливате обилно с доматен сгъстен сос и зехтин.Печете на умерена фурна около час и наистина е едно от най-вкусните!!!
06.03.2013 11:48
37
2
1
Покажи всички подкоментари