Лек шоколадов сладкиш

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Лек шоколадов сладкиш
Снимка: Ася Заевска
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Второ кафе си правим, за да имаме оправдание да хапнем и второ парче шоколадов сладкиш"

Необходими Продукти

  • сладкарска сметана - 200 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • какао - 2 с.л. (с връх)
  • захар - 5 с.л.
  • овесени ядки - 2 с.л.
  • натурален шоколад - 2 с.л. настърган
  • брашно - 9 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • вода - 100 мл
  • ром - 1/2 ампула
  • олио - за намазване
  • за глазурата
  • натурален шоколад - 40 г
  • масло - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа прехвърляме последователно сметаната, прясното мляко, какаото, захарта и овесените ядки.

Разбиваме за кратко с миксер, за да се смесят продуктите, като сместа трябва да удвои обема си.

След това добавяме ромовата ампула, брашното и водата. Разбъркваме внимателно (с лъжица) до получаване на хомогенна смес (по-гъста от тази за кексово тесто).

Накрая добавяме настъргания шоколад и отново разбъркваме.

Намазняваме дъното на правоъгълна силиконова форма за печене и прехвърляме сместа в нея. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 мин (или до готовност).

Готовия сладкиш изваждаме от фурната и оставяме да поизстине за 10-15 мин.

През това време разтопяваме на котлон натуралния шоколад и маслото (с разбъркване), за да получим шоколадовата си глазура.

С нея намазваме шоколадовия сладкиш и го изваждаме от формата за печене.

Сладкишът има наситен вкус и аромат на шоколад.

Лекият шоколадов сладкиш е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: