Начин на приготвяне
Направете сиропа, като за целта в тенджера сложете водата и захарта. Поставете на котлона, когато кипне сложете сока и кората на лимона и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Оставете на хладно да се охлади.
Вземете кексова форма с дупка и я намажете с малко олио. Наредете на дъното и корите за баница, като леко ги намачквате като хармоника.
Сложете я във фурната на 180 градуса и запечете корите за около 10 минути до златисто. Извадете формата и оставете за кратко корите да се охладят.
В купа разбийте яйцата със захарта и ванилия. Добавете олиото и киселото мляко, разбъркайте и сложете брашното с бакпулвера. Разбъркайте до пълното им поемане.
Изсипете тази смес във формата върху корите. Поставете отново формата във фурната на 170 градуса и печете до суха клечка.
При готовност извадете от фурната, минете леко с нож по стените на формата, така че сладкишът да се отдели от тях и залейте със студения захарен сироп.
Сложете в хладилник за няколко часа да се сиропира, след което обърнете сиропирания сладкиш в поднос и махнете формата.
Айлето в кексова форма е много вкусно.