Начин на приготвяне
Пресейте брашното два пъти, направете кратерче и в него сложете сол, мекото масло, киселото мляко и портокаловия сок.
Чукнете две яйца в купичка, а третото разделете на белтък и жълтък. Жълтъка отделете за намазване накрая, а белтъка разбъркайте с яйцата. Добавете ги при брашното.
Разтворете маята в топлото прясно мляко, внимавайте да не е горещо, сложете меда и разбъркайте. Оставете на топло да втаса и шупне.
Когато е готова, сипете част от маята при брашното и започнете да омесвате и съединявате продуктите на тесто. Добавяйте от маята постепенно, до пълното и поемане от брашното.
Месете до получаване на гладко средно твърдо тесто. Ако е необходимо за доомесване, използвайте още малко брашно или кисело мляко.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса и удвои обема си за 1 час.
Готовото тесто разделете на четири еднакви части, три от тях разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата, в която ще печете погачата, а четвъртата отделете настрана.
Намажете тавата с масло и сложете в нея едната кора, намажете и нея с масло, покрийте я с другата кора, отново намажете с масло и накрая сложете третата кора, като и нея намазвате.
Вземете остър нож и разрежете тестото на осем дебели триъгълника като в средата трябва да останат цели. Трябва да се получи подобна форма на слънце, като триъгълниците наподобяват лъчите му.
Обърнете тавата към вас и направете в средата на първия триъгълник разрез, подобен на илик за копче. Следва другия триъгълник, който разрежете на три широки ленти, като отново не стигате до горния среден край на питата.
Следва другия, на който отново направете само среден разрез като илик и така редувайте всичките, като накрая трябва да са 4 броя с илик и 4 бр с ленти.
Триъгълниците с ленти оформете и сплетете на плитка, а тези с разрезите вземете горната им широка част и я промушете през разреза и усучете.
С отделеното тесто направете топчета, които сложете в свободното място на триъгълниците с илиците и малка част оформете на някакво цвете, което сложете в средата на питката.
За да добиете по ясна представа, вижте снимките. Оставете покрита с кърпа отново да втаса за 30 мин, намажете с разбития отделен жълтък и поръсете по желание със семена.
Изпечете във фурна на 170 градуса до златисто около час. Тази питка приготвих за здравето на моят син, затова я нарекох така.